Od sumraka do svitanja-Povlen 3-4.08.

                Noćni uspon na Mali Povlen, 1347m---3-4.08.

Kada padne noć i mrak obaspe planinu, sve dobija neke čudne oblike, pa onaj ko se zatekne u njoj, postaje pomalo prepadnut. Uz vrat nadolazi jeza i žmarci kolaju kičmenom moždinom, gledajući kako se približava neka rogobatna prilika, a ne čuješ joj korake. Dok shvatiš da je to samo omanji hrast, kojeg vetar pomera tamo amo, već si se malo i oznojio, iščekujući da još nešto od tih utvara krene ka tebi. A onda se naglo pojavi mesec. Najpre žmurne i namigne, a onda punim sjajem, posuđenim od sunca, obaspe okoliš i učini da sva teskoba potpuno nestane. Tu se uštineš za ruku, navučeš nevidljivi osmeh i kreneš ka njemu, zaboravljajući da si maločas zastao kao ukopan. Opčinjen snagom poziva, hodaš kao u snu, bez želje da postaneš mesečar. Samo si čovek koji je dobio priliku da se uputi iskonskom stazom koju mesec trasira do sunčevog izlaska. Prilika da u istoj noći budeš konektovan sa mesecom i suncem, je odavno privilegija.

Petak,3.08.
Polazak u 20h iz Sarajevske ulice(ugao sa Drinskom).
Vožnja delom ibarske magistrale, pa preko Valjeva do prevoja Debelo brdo(pravac za Bajinu Baštu). Kod Valjeva pravimo pauzu za toalet i kafu. Stižemo na Debelo brdo oko 23,30h. Pešačimo laganom stazom do planinarskog doma ispod Velikog Povlena. Posle lepog odmora na proplanku ispred doma i priprema za noćnu šetnju, krećemo na pešačku turu oko 1,30h. Opet laganom stazom stižemo do pred sam vrh Malog Povlena(1347m)i odmaramo kratko, na zaravni pored male crkve. Potom sledi završni uspon koji je malo naporniji ali je i kratak. Na vrh stižemo oko 3,30h. Smeštamo se i ušuškavamo po travnatim gnezdima i potpuno opušteno, pomalo dremkajući, čekamo da mesec preda smenu suncu.

Kad se dobrano nauživamo jutarnjih prizora, oko 6h krećemo na završni deo pešačenja. Spuštamo se istom stazom do crkvice, a potom pored vikendica dolazimo do izvora rečice Cetine. Iz kaptiranog izvora teče ledeno hladni mlaz, koji početak jutra čini svežijim. Nakon umivanja i osveženja, nastavljamo ka stenama zvanim „Ploče“. Sledi kratak obilazak i lep pogled sa vidikovca u pravcu Valjeva. Malo živosti će uneti mali uspon na Srednji Povlen(1301m), sa kojeg produžavamo grebenom do Velikog Povlena(1271m). Još jedan odličan pogled na okoline planine, pa se spuštamo kratkom strmom stazom do planinarskog doma.

Po silasku pred dom kreće faza zvana-ponegovati sebe.

Sasvim sigurno će prijati kafica, čaj, domaći sok i slični proizvodi iz ovog kraja, dok sve ne bude spremno za čas kada doručak preuzima primat i ostale aktivnosti budu ugašene. Kačamak sa sirom, domaće pite, domaće kiselo mleko…Uf!

Kažu da valja posle doručka malo odmoriti, dremnuti. Poslušaćemo tu preporuku…

Oko 10h, idemo do vrha, vidikovca Beden(1258m). To je ponovo lagana staza, od oko 5km ukupno. Na samom vidikovcu dodatna doza fotkanja i upijanja pitomih predela. U dom se vraćamo istom stazom, već potpuno upotrebljenog doručka, pogledajući u domaćina Mirka, koji je dirigent svog malog orkestra za hedonizam i ponegovavanje sebe. Ručak bi trebao biti gotov između 15 i 16h. Ništa nam neće smetati da se prepustimo i tom, višem nivou uživanja. Nešto lepo će svakako biti na programu, za čiji kraj ostaje još malo meškoljenja na udobnom proplanku.
Oko 17, 30 sledi polazak do Debelog brda, odakle krećemo za Beograd oko 18,30h, gde stižemo do 22h.

Napomena: u slučaju lošeg vremena, akcija će se održati u dnevnoj vaijanti sa svim vrhovima i ručkom u domu. U tom slučaju polazak bi bio u subotu u 6h.

Preporučena oprema: čeone ili obična baterijska lampa,odeća prilagođena vremenskim uslovima, presvlaka, jakna i duks za noć, malo ćebe ili podloška, planinarske cipele, štapovi, kamašne, zaštita od sunca, posuda za vodu, malo hrane za noć, mini apoteka.

Poneti: člansku knjižicu, overenu za 2018g i zdravstvenu karticu.

Hrana: u sopstvenoj režiji ili u domu(doručak-200din i ručak-400din). Uz prijavu na spisak, obavezno se izjasniti za hranu i uplatiti zajedno sa iznosom za akciju.

Iznos kotizacije: 1200din(prevoz autobus).
Za minibus doplata je 200din.

U toku pešačkih tura -ne preporučujemo upotrebu alkohola.

Prijave i uplate: sredom u kafeu knjižare Delfi(resavska, SKC),
od 16-18h ili po dogovoru sa organizatorom akcije i vodičem:

Branislav Makljenović licenca 355
Tel: 064/350 56 52 email: klub.dzepoviprirode@gmail.com

“Kad mesec iza leđa suncu ode,
Ja živim svoje snove, u Džepovima Prirode”….

Komentar