Kultura i umetnost

Nepresušna inspiracija jeste majka priroda. Ulazeći u mnoge njene džepove, dobijali smo priliku da se upoznamo sa ljudima koji su ostali na selu, živeći život po sopstvenim pravilima. Tako su se rodila i prijateljstva, koja su iznedrila lepe, male događaje. U nekim zaseocima i domaćinstvima smo organizovali ili spontano napravili prave male književno-poetske večeri. Nešto potpuno drugačije od gradske uštogljenosti, opušteno, smirujuće…Uz vatru sa ognjišta u stogodišnjem vajatu, Obradovića, u Podbukovima. Uz vetrić sa Crepuljnika, planine Radočelo, u selu Bzovik, u domaćinstvu Baneta Miljkovića. Na Mitrovcu, na Tari u ušuškanom domaćinstvu Milana Lazovića. Na nekim lepim vidikovcima, uz slapove nekih potoka. U sred šume, kada su nas veverice gledale neverice…

Uskoro krećemo u organizovane pohode planinskim selima, u domaćinstva koja još žive i imaju šta da pokažu od svojih iskonskih talenata i rukotvorina. Spojićemo, makar i na kratko, grad i selo. Razmeniti znanja i umeća. Preplesti energije i emocije. Iskazati divljenje i zahvalnost. Pružiti ruku razumevanja. Zapevati, zaigrati, oduševiti.

Kada krene “Karavan kroz Džepove Prirode”, krenuće sa nama i još mnogo razloga za lepu reč, pesmu, sliku. Biće to dani otvorenih duša, u ljudima koji znaju da pokažu svoje dobre strane, suzbijajući one druge.

Vidimo se u nekoj vašoj lepoti…

Branislav Makljenović