Тара-Ноћни “успон” на Месец-27-28.07.

Ноћни „успон“ на Месец
-Night climb to the Moon-

Тара у ноћи црвеног месеца и изласка сунца.
Јањач 1473м, Равна стена (град) 830м, 4 језера

План: 27.07.2018, ПД Железничар, полазак у 16:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: http://www.google.com/maps/search/44.8229535,20.4127459

Друго стајалиште је у 16:10, Клуб Џепови Природе паркинг на углу Сарајевске и Дринске:
http://www.google.com/maps/search/44.8000746,20.4508596

  • Вожња преко Ваљева и Бајине Баште до Заовинског језера.

  • По доласку на Заовинско језеро, идемо на локацију одакле се пружа панорама од 360 степени и са те коте ћемо посматрати ефекат најдужег помрачења црвеног (тзв. „крвавог“) месеца у 21-ом веку. Неколико сати ће трајати помрачење, а црвенкасто-наранџаста боја ће се појавити услед ефекта преламања светлости, земља ће се наћи тачно између месеца и сунца. Са истог места ћемо моћи да видимо велики број планина, као и велики део Заовинског језера.

  • Пажљиво ћемо пратити кретање Месеца који ће се појавити на југоистоку и подизаће се на хоризонту ка југу.

Сатнице фаза посматрања Месеца су следеће:
20:03 Месец се појављује изнад хоризонта, али ће тек за неколико минута моћи да се види голим оком на небу, изаћи ће изнад околних планина. Већ тада ће Месец бити у фази помрачења која се назива пенумбра, месец је у земљиној полусенци). У тој фази готово да неће бити видљиве промене на месецу.
20:24 почиње делимично помрачење (фаза умбра, Месец је у земљиној сенци). Специфичност ове фазе је да ће месец почети да добија специфичну црвенкасто-наранџасту боју.
21:30 почиње комплетно помрачење
22:21 максимум фазе помрачења
23:13 завршава се комплетно помрачење
00:19 крај делимичног помрачења (крај фазе умбра, Месец излази из земљине сенке).
01:28 завршава се у потпуности ефекат помрачења (крај фазе пенумбра, Месец излази из земљине полусенке)

  • Путања Месеца и његове боје ће изгледати скоро идентично као и на фотографији приложеној у најави акције. На слици је приказан низ положаја месеца у фази помрачења и тачно на средини фотографије, када је кулминација, ту ће месец имати карактеристичне црвено-наранџасте нијансе. Испод Месеца ће се налазити једна светлија и већа тачка, то је Марс. Поред Марса, на небу ће бити видљив Сатурн и Јупитер, управо као на другој фотографији где су приложен приказ небеских сазвежђа и називи појединих небеских тела управо за ту ноћ када ћемо посматрати небо. Ко има двоглед/телескоп или фотоапарат са већим зумом, може уживати у посматрању детаља на небу.

  • Може да се организује храна, али то ћемо детаљно приликом пријава да дефинишемо.

  • Генерално ноћи пуног месеца, када је истовремено и помрачење, то су изузетно атрактивна и лепа планинарења. Прво што Месец мења своје боје, а друго након што прођу све фазе помрачења, услед јаче месечеве светлости, видеће се голим оком све планине унаоколо. Онда сребрни одсјај светлости у Заовинском језеру, затим на Дрини итд. Све је то врло лепо.

  • Након посматрања овог астрономског феномена, кренућемо на ноћни успон на Јањач 1473мнв и тамо дочекати излазак сунца, који је један од најлепших са Таре на тој локацији. Јањач је на самој граници, односно између Србије и Републике Српске. Са њега се исто види Заовинско језеро, затим Вишеград и чувени стари мост, меандри Дрине, онда Маглић, Јахорина, Копаоник, Романија, Златибор и још много других планина у Србији, БиХ и ЦГ.

Подаци о стази: Дужина 11км, кумулативни спуст/успон по 550м. Кондициона тежина: Лака

  • Ко жели нек обавезно понесе нешто удобно да стави испод себе (подметач, врећа за спавање, ћебе) и може да се одмара, да лежи на трави тих неколико сати у којима ћемо пратити помрачење месеца на првој локацији, а затим сачекати излазак Сунца на другој локацији.

  • Након изласка сунца, остаћемо још неко време на врху и онда крећемо даље ка другој локацији Равна стена (Град), 830мнв. На локацији Град се налазе древни остаци средњовековне тврђаве, по историчарима из доба српских династија Котроманића или Алтомановића. Град има два прилаза, кроз пећину са југозападне стране и други, клесани, са севера. Ми ћемо ићи са севера. Испод града се налазе рушевине средњовековне базилике, али и о њој се скоро ништа не зна. Такође на Граду се гнезди сиви соко и ту се налази ретка врста жуте перунике. На путу ка граду обилазимо језеро Спајићи. Такође постоје у близини Града још два мања језера, Полошко и Баранско. Ако има заинтересованих могу се оба језера обићи.

Подаци о стази: Дужина 7км, кумулативни спуст/успон по 300м. Кондициона тежина: Лака

  • Почетак стазе је близу бране на Заовинском језеру, а ко жели, може уместо те стазе да изабере да се прошета уз обалу језера, а ако буде топлија вода и да се купа. И после ће се обе групе скупити у договорено време. Након обиласка наведених локација састају се све групе и крећемо са Таре и успут ћемо наћи неко место за ручак.
  • Повратак за Београд око 17 часова, где стижемо око 22часа.

Износ котизације:
– 1600дин аутобус (доплата 200дин за комби).

Акцију заједно организују: Клуб Џепови Природе и ПД Железничар, Београд.

Пријаве и уплате:
– Пријаве, информације и уплате код водича акције:

Бранислав Макљеновић, лиценца МБ 355, тел: 064/3505652, klub.dzepoviprirode@gmail.com
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/2385635, alpesve@gmail.com
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/3126630, ap.cvetkovic@beotel.rs

  • Износ се плаћа у целини од 16 до 18 часова, сваке среде, у кафеу књижаре Делфи(СКЦ) или уплатом на текући рачун.
  • Одустајање могуће само уз замену (други планинар), иначе се новац не враћа.
  • Уплата најкасније до среде 25.07.2018

Напомене:
– Храна из ранца, такође постоји могућност како је наведено у тексту да се у петак увече организује храна, као и суботу поподне, биће успутна пауза у једном од ресторана.
– Понети воду, одећу прилагођену временским приликама, заштиту од сунца, купаћи костим, пешкир, ципеле или јаче патике за хикинг, мали ранац, батеријска лампа, ћебе или неки подметач, јакна за увече…
– Понети чланску, планинарску картицу са уплаћеном чланарином за текућу годину.
– Услед непредвиђених околности водич има право измене плана акције.

Природа је ваш интернет, ми смо ваш WF. Конектујте се…

Komentar