Meandri Uvca, visovi Javora, kaskade Panjice, 22-24.06.2018.

Meandri Uvca, Visovi Javora, kaskade Panjice
Na skriveno te vodim mesto…

Bestidna lepota vodenog sveta, ukroćena kanjonima, otkriva se pred očima posmatrača, čim njegova noga kroči u neki od uspavanih predela. Uvac sa svojim , duboko usečenim meandrima i dominantnom Molitvom i Panjica, sasvim na drugom kraju, zabavljena sama sobom, svojim izvorom iz pećine i slapovima što klize preko mahovinom obraslog kamenja. Slika obilja prirode,kada jednom stane u oko, tu ostaje duboko tetovirana u trajni folder večnosti.

Petak,22.06.

Polazak u 17h sa parkinga iz Sarajevske ulice (ugao sa Drinskom).
Vožnja Ibarskom magistralom, preko Ljiga, Čačka , Požege i Ivanjice do Sjenice. Usput pravimo dve kraće pauze. Dolazak u Sjenicu oko 23h. Smeštaj u domaćinstvu (dvo i trokrevetne sobe).

Subota, 23.06.

Buđenje u 6,30h. Doručak do 8h. Polazak prevozom do kampa na Uvačkom jezeru, odakle ćemo krenuti na pešačku turu do vrha i fenomenalnog vidikovca-Molitva(1247m).
Jezero je uklješteno između planina Zlatar i Javor. Nalazi se na nadmorskoj visini od 985 metara i prostire se zrakasto u nekoliko rukavaca u dužini od 27 kilometara, nizvodno od Sjenice, u podnožju Lopoglava do brane hidroelektrane Uvac između sela Akmačići i Bukovika. Jezero formira reka Uvac a pripomaže joj i reka Vapa koja se nešto niže uliva u jezero.
Ako bude zainteresovanih za plovidbu čamcem preko jezera sa obilaskom pećina, onda ćemo se podeliti u dve grupe. Jedna grupa obilazi jezero čamcem(cena 1200din), a druga grupa pravi pešačku turu do vidikovca Molitva i natrag. Dužina pešačke ture je 4,5km u jednom pravcu, sa ukupnim usponom od oko 380m. Spajanje obe grupe na početnoj tački jezera- oko 15h. Posle predaha i okupljanja, vraćamo se u Sjenicu i obilazimo nekoliko kulturno- istorijskih spomenika.
Nakon obilaska grada idemo na večeru, koja ne može proći bez lepog i opuštenog druženja.

Nedelja, 24.06.

Buđenje u 6h. Pakovanje rančeva. Doručak u 7h. Polazak prema planini Javor , udaljenoj oko 20km od Sjenice. Prevozom dolazimo u blizinu najvišeg vrha, Vasilijin vrh(1519m). Pravimo uspon sa kratkom pešačkom turom od oko 4km i usponom od oko 200m. U povratku obilazimo spomen groblje poginulim srpskim borcima iz Javorskog rata(srpsko-turski rat). Tu je sahranjeno 7000 boraca, poginulih na Kalipolju, na Ivanjdan, 6.07.1876g. Podignut i spomenik čuvenom majoru Mihailu Iliću.

Nastavljamo vožnju do sela Kušići, gde pravimo pauzu za kafu. Potom se spuštamo do Ivanjice, gde sledi kratak obilazak vodopada na hidrocentrali . Zatim produžavamo vožnju do sela Dobrača Iz sela krećemo na pešaku turu uzvodno uz rečicu Panjicu i pratimo njen tok do samog izvora, iz pećine. Ukupno pešačenje je oko 4km, sa neznatnom visinskom razlikom. Na nekoliko mesta prelazimo sa jedne na drugu stranu reke, koja nije duboka i ne iziskuje veći napor. Celim svojim tokom rečica se hvali prizorima, kao ukradenim iz neke vrlo lepe bajke…
Vraćamo se istom stazom u Dobraču, do prevoza i posle kraće posete manastiru Klisura (13vek), već u kasnim popodnevnim satima, nastvaljamo vožnju do Arilja, gde svraćamo na okrepljenje u restoran na obali Rzava.
U Beograd stižemo oko 23h.

Smeštaj: u dve privatne kuće(dvokrevetne i trokrevetne sobe sa zajedničkim kupatilom).
Oprema: planinarske cipele, odeća prilagođena vremenskim prilikama,jakna, duks, presvlaka, zaštita od sunca, mini apoteka, štapovi, kamašne, mali ranac, voda, kupaći kostim, peškir, toaletni pribor.
Dokumenta: članska knjižica, lična karta, zdravstvena kartica.
Hrana: iz ranca, u sopstvenoj režiji ili u restoranu u Sjenici. U nedelju ručak u Arilju, a u Ivanjici se može nešto dokupiti.Za petak poneti sendviče.

Iznos kotizacije: 3900 din-prevoz minibusom, dva noćenja i organizacioni troškovi.
Doplata za manji kombi je-1000din.Vožnja čamcem na jezeru se posebno plaća na licu mesta- 1200din po osobi i fakultativna je.

Napomena: u toku izvođenja pešačke ture nije poželjno konzumirati alkohol.

Prijave: sa uplatom za akciju, sve informacije i učlanjenja u klub „Džepovi Prirode“,
-sredom od 16-18h, u kafeu knjižare „Delfi“-SKC(Resavska ulica).
Organizator akcije i vodič:
Branislav Makljenović licenca MB 355
Tel: 064/350 56 52 email: klub.dzepoviprirode@gmail.com

Planina me zove. Moram da idem…

https://www.facebook.com/events/153887455466332/

Komentar