Kanjon reke Vratne

Kanjon reke Vratne

kameni mostovi (prerasti)

Reka Vratna,zavodljiva i pomalo mistična lepotica na istoku Srbije. U svojih 26 km prikazuje svo savršenstvo prirode. Sve do ušća u Dunav, između Negotina i Kladova, briljantno se poigrava sa okolinom, puštajući namerniku da se sit isčuđava od tolike lepote. Zajedno sa manastirom i selom Vratna, čini fantastičan spoj divljeg i pitomog. Ponosno prikazuje sve tri kamene prerasti, apsolutne lepote, kojom se ne mogu pohvaliti ni mnogo čuvnije oblasti Evrope. Kada se tome doda ograđeno lovište muflona i jelena lopatara, privlačnost tog kraja neizmerno raste…

Nedelja, 7.06.

Plan akcije:

Polazak u 6h iz Sarajevske ulice (ugao sa Drinskom).

http://www.google.com/maps/search/44.8000746,20.4508596.

Za učesnike iz Pančeva je polazak u 5,15h sa stajališta kod hotela Tamiš.

Vožnja autoputem do Požarevca, a potom dunavskom magistralom preko Golupca i Kladova, do sela manastira Vratna. Usput ćemo imati pauzu za kafu. Posle priprema za prolaz kroz kanjon, krećemo najpre u kratak obilazak manastira iz 13 veka. Potom nastavljamo pešačenje do prve dve kapije, koje su udaljene 15min. Odatle krećemo kroz kanjon, gde staza često prelazi sa jedne na drugu stranu reke. Na jednom delu je i kratak prelaz uz samu stenu, gde je usko usečena staza. Na kraju kanjona nas čeka treća, suva prerast ili zlatna kapija. Ako se dođe u momentu kada sunčani zraci prolaze okvir, most dobija boje zlatne gromade.

Prolaz kroz kanjon je vrlo atraktivan. Potrebno je imati planinarske cipele ili adekvatne sportske sandale sa vibram đonom. Pešačenje traje oko 2h u jednom pravcu. Lepi prizori se smenjuju duž celog kanjona.

-težina staze – 3/10

-dužina staze- 10km

-vreme prolaska kroz kanjon -4h

Povratak do manastira oko 15h. Za Beograd se vraćamo istim putem i pravićemo pauzu za ručak u nekom od lepih restorana kraj Dunava.

U Beograd stižemo oko 22h.

Neophodna planinarska  oprema: planinarske cipele, ili sportske sandale sa vibram đonom, odeća prilagođena vremenskim prilikama, majica za presvlaku, flaša sa vodom, štapovi, kamašne, kabanica, ranac,zaštita od sunca, osnovna prva pomoć…

Hrana: iz ranca. Pauza za ručak je predviđena  u povratku za Beograd.

Potrebna dokumenta: obavezno poneti člansku knjižicu Kluba Džepovi Prirode sa uplaćenom  godišnjom  članarinom za 2020, ličnu kartu i zdravstvenu karticu.

Iznos kotizacije:  2500 din. (prevoz i organizacioni troškovi).

U kotizaciju nije uračunato:

-hrana

-individualni troškovi

-redovna godišnja članarina (300 din) na račun: 285-2055090000015-24, klub Džepovi Prirode, Sarajevska 40.

Napomena: -preporučuje se nošenje maski i zaštitnih rukavica u prevozu i izbegavanje fizičkog kontakta(grljenje, ljubljenje, rukovanje), dok traje epidemija korona virusa…

-u toku pešačke ture nije poželjno konzumirati alkohol.

-Vodič može da izmeni plan staze u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Prijavljivanje za akciju, učlanjenje u Klub Džepovi Prirode i sve ostale informacije možete dobiti na tel 064/350 56 52 ili na mail:

klub.dzepoviprirode@gmail.com

www.klubdzepoviprirode.com

Organizator akcije i vodič:

Branislav Makljenović          

Licenca MB 355

Tel: 064/350 56 52               

Priroda je internet, Klub Džepovi Prirode je tvoj  Wi-Fi J Konektuj se…

Komentar