Kanjon Kločanice, Resava

Resavska pećina

Kanjon Kločanice

Vodopad Veliki buk

U tišini istočne Srbije, mirno postoje mnoga blaga prirode. Bezbroj pećina, kanjoni planinskih rečica, kraške vrtače, uvale, ponori…Fantastične šume i vodene kaskade, vodopadi, strpljivo čekaju da zadive pogled čovekov i da mu stidljivo pokažu lepotu koja ponekad i zaboli…

Beljanica se ustoličila kao kraljica, puštajući Kučaj i Homolje da joj zavide. Obučena u odoru stoletnjih bukava, ponekad  se lenjo osvrne na korita Resave i Mlave, verovatno gledajući ptice kako kruže oko pećina, dubokih njenih očiju. Zimi  je oštra i loše raspoložena, a kad stigne  leto, promeni ćud,  postajući kao devojka: lepa, nevina i podatna. Sve njene vrtače, ponore i useline, krase priče o jednom carstvu, carstvu divljine, koja se u oku namernika pretače u iskonsku lepotu. Dodir vetra koji krstari njenim šumama je kao nežan dodir pripitomljene zveri.

Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u istočnoj Srbiji, na 20 kilometara od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina Glava, na obodu kraškog polja Divljakovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km. Za obilazak uređeno oko 800m.

Veliki Buk ili Lisine je vodopad na padinama Beljanice. Vodopad se nalazi na rečici Vrelu, desnoj pritoci reke Resave. Smešten je na oko 380 metara nadmorske visine, u blizini Resavske pećine. 

Reka Kločanica je pritoka reke Resave. U jednom delu je ponornica pod nazivom Suvaja.

Manastir Manasija (Resava) je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi“. Manastir je podigao despot Stefan Lazarević,

Subota,16.03.

Polazak u 6,30h iz Sarajevske ulice(ugao sa Drinskom).

http://www.google.com/maps/search/44.8000746,20.4508596.

Sledi vožnja autoputem do skretanja za Svilajnac. Preko Svilajnca nastavljamo do Despotovca i Manastira Manasija. Obilazimo manastir, pa nastavljamo vožnju ka Resavskoj pećini.

Obilazak pećine je poseban doživljaj koji ne treba propustiti. Nakon pećine krećemo na pešaku turu od pećine preko sedla ispod Velikog brda, u kanjon reke Kločanice.  Posle uživanja upijanjem svega vidljivog i nevidljivog,  stižemo do vodopada Veliki Buk, na Lisinama.

Staza je duga oko 15km, sa usponom oko 100m. Prelazi se za 5 sati pešačenja.

U jednom od etno restorana, kraj vodopada, ćemo malo odmoriti i po želji, ručati. Vredi probati pastrmku iz ondašnjeg ribnjaka.

Za Beograd krećemo oko 18h, gde stižemo do 21,30.

Staza je podložna promenama, u slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti.

Preporučena oprema: planinarske cipele, slojevita odeća prilagođena vremenskim uslovima, presvlaka, mali ranac, voda, zaštita od sunca, štapovi, kamašne, osnovna prva pomoć.

Potrebna dokumenta: obavezna članska knjižica Džepova Prirode, overena za 2019g(godišnja članarina 300din), lična karta i zdravstvena kartica.

Hrana: poneti nešto za doručak u rancu, a ručak po želji, u restoranu.

Iznos  kotizacije:  1700 din

Ulaz u pećinu je 300 din i plaća se na licu mesta.

Napomena: u toku pešačke ture nije poželjno konzumirati alkohol.

Prijave:  sa uplatom za akciju, sve informacije i učlanjenja u klub „Džepovi Prirode“,

-sredom od 16-18h,  u kafeu knjižare „Delfi“-SKC(Resavska ulica).

Organizator akcije i vodič:

Branislav Makljenović           licenca   MB 355

Tel: 064/350 56 52                email: klub.dzepoviprirode@gmail.com

www.klubdzepoviprirode.com

Priroda je vaš internet, mi smo vaš Wi-Fi J  Konektujte se…

„Kad mjesec iza leđa suncu ode,

Ja živim svoje snove u Džepovima Prirode“…

When the moon goes down behind the back of the sun,

I live my dreams in the  pockets  of the nature”…

Komentar