Kentauri sa Piliona

Pilion

26.5 – 7.6 – Kala Nera

Pedstavljamo vam poluostrvo Pilion, Grčki dragulj!

Negde između Soluna i Atine, zabodeno u Egejsko more, leži poluostrvo Pilion, sa istoimenom planinom na leđima. Na svakom deliću moćne zemlje, prepliće se istorija i geografija u nerazmrsiv čvor lepote, koji je uvezala grandiozna priroda. Mitsko biće, kentaur, kao da i danas obitava u čarobnim šumama planine, skrivajući se od oštrog pogleda kralja Peleja i preciznog koplja sina Ahila. Iz velikog kovitlaca mirisa i boja, nastaje smiraj kopna i mora. Kao da je neko ubacio ogromno sidro, nepravilnog oblika i ostavio ga pola u vodi, pola u nebesima.

Centar pokrajine Magnazije, grad  Volos, je obdaren i lukom. Oko stotinak hiljada stanovnika se baškari ravno projektovanim ulicama i šetalištem pored obale, dajući primer turistima, kako treba biti opušten. Mnoštvo taverni i kafea, ljupkošću ambijenta mami vas da zauzmete udoban položaj, naručite kaficu i baklavu, pustite pogled niz otvoren pravac i uživate. Za tren ste zaboravili zbog čega ste došli u Volos, ali bude vam ubrzo svejedno, jer vam je jednostavno lepo.

Lepota je reč koja se provlači u svim pravcima Piliona. Preko dvadeset ljupkih sela je nanizano po obroncima planine, vrlo strpljivo čekajući da se posetioci iznova iznenađuju i čude velikim dozama ubrizgane čarolije. Ušuškana na visinama od  oko 500 m, šapuću priče o svom nastanku svima koji znaju da slušaju. Vidikovci ozbiljno stoje izbočeni toliko da pogled na zaliv biva kao let ptice bez mahanja krilima. Lagan, prepušten, klizeći…

Nazivi kao što su Zagaraga, Visita, Miles, Zagora,Makrinica, otkrivaju tek dašak lepote, od zaborava otrgnutih sela. Kad ulazite u neko od njih, kao da ulazite u crkvu. Mir i spokoj se oslikava na zidovima kuća, ali i na licima starosedeoca. Odozgo, sa visine, pomalo zamišljeno i setno posmatraju svoje mlađe izdanke, poput Kala Nere, Afisosa, Miline, koji su se nežno prispojili moru. Ta mirna mala mesta  se otvore odjednom i nude sve svoje čari, koje napokon posipaju i  po  privlačnim plažama. More sa svoje strane podiže atmosferu do svečanosti, brišući tragove prošlosti i najavu budućnosti, ostavljajući samo sadašnjost da pluta između jave i sna.

Pošto ste se malo upoznali sa lepotama ovog dela Grčke, ono što vas verovatno najviše zanima je aktivni odmor na Pilionu.

S obzirom da je okružen planinskim vrhovima, idealan je za lagani hajking. Najviši vrhovi nisu potpuno dostupni, jer ih čuva vojska, ali ćemo kroz ovu turu svakako osetiti čari fantastičnih vidikovaca koji nam Pilion pruža.

Program putovanja:

Polazak u petak, 26.5. u 19h, mesto polaska će biti naknadno objavljeno.

Dolazak u mesto Kala Nera, u subotu, 27.5. u prepodnevnim časovima.

Na grčkom Kala Nera znači dobra voda, što dosta govori o ovom turističkom naselju, između ostalog, voda je ispravna za piće, ne mora da se kupuje.

Smeštaj po studijima. Nakon toga, popodnevna šetnja pored obale, kupanje. Slobodne aktivnosti.

Tokom boravka na Pilionu su predviđeni sledeći planinarski izleti:

Kala Nera – Miljes (380 m n.v.) – Vizica (470 m n.v.) – Kala Nera

Kala Nera – selo Pinakates (511m) – Kala Nera

Kala Nera – ski centar (Pliasidi je u blizini-oko 1400m) – Kala Nera

Kala Nera – Afisos

Kala Nera – Volos

Kala Nera – Milina

Ano Lehonia – Milies (vozić ili pešačka tura, pored pruge)

Uz put ćemo imati priliku da vidimo nekoliko vodopada, potoke i kanjone.

Svi izleti će biti organizovani u prepodnevnim časovima, tako da imamo vremena za popodnevno kupanje i odmor. Za 4 izleta je moguća kompletna pešačka tura, dok za 3 izleta idemo jedan deo lokalnim autobusom.

Za planinaski vrh Pliasidi ćemo organizovati izlet do ski centra koji je visine (oko 1400m). Predviđen je i obilazak  luke i grada Volos i još nekoliko ljupkih mesta pored mora i na kopnu. Biće to dinamičan i rekreativan odmor.

Povratak za Beograd u utorak, 6.6. u popodnevnim časovima.

Dolazak u Beograd u sredu, 7.6. u ranim prepodnevnim časovima.

Prijave treba izvršiti već u januaru i februaru, jer je broj mesta ograničen. Prijave su važeće uz uplatu. Kompletan iznos se izmiruje najkasnije do 1. maja.

Oprema za planinarenje:  mali ranac za jednodnevne akcije, voda,odeća prilagođena vremenskim prilikama , zaštita od sunca,presvlaka, planinarske cipele ili patike sa jačim đonom, štapovi, pribor za ličnu higijenu, mini prva pomoć (lekovi za eventualne terapije i lekovi protiv alergije, kao preventiva).

Potrebna dokumenta: članska knjižica Kluba Džepovi Prirode (overena za 2023), važeći pasoš (rok isteka ne sme biti manji od 3 meseca) i obavezna polisa putnog zdravstvenog osiguranja, koju kupuje svako zasebno, a može i grupna.

Poželjna je i vozačka dozvola (ko želi da vozi), ukoliko iznajmljujemo rentacar automobile za dalje izlete (dele se troškovi zakupa auta).

Hrana: u sopstvenoj režiji. Svaki studio je opremljen mini kuhinjom i posuđem.

Kotizacija: 198 evra- (23200 din) (dvokrevetni), 188e (22100din) (trokrevetni)

(četverokrevetni studio) u vili Olimpion i vili Iren, dvokrevetni, trokrevetni i četverokrevetni studio, sa kupatilom, kuhinjom, klimom, tv.

Uplata u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu NB, na dan uplate, na račun.

U kotizaciju je uključeno:

-10 noćenja u privatnim studijima

-prevoz turističkim autobusom

-troškovi organizacije

-organizovanje i vođenje pešačkih tura

U kotizaciju  nije uključeno:

-hrana

-individualni troškovi

-polisa za putno zdravstveno osiguranje

-boravišna taksa (0,5evra po danu, plaća se na licu mesta)

-prevoz lokalnim autobusom

– izleti preko agencije

Način plaćanja: 

-u gotovini, lično ili na  tekući račun:  
160-6000001653876-68

Klub Džepovi Prirode, Sarajevska 40

svrha uplate-kotizacija za putovanje na Pilion

redovna godišnja članarina Kluba Džepovi Prirode – 300 din (uplaćuje se odvojeno od kotizacije na isti račun:

-račun:  
160-6000001653876-68 , klub Džepovi Prirode, Sarajevska 40)

Rok za prijavljivanje je do 28.02.2023. Broj mesta je ograničen rezervacijom.Minimalan broj članova za realizaciju ture je 15.

Vodič ima pravo da promeni stazu ili njen deo.

Dnevni plan akcija je okviran i biće prilagođen vremenskim prilikama i sastavu grupe.

Ovo putovanje se organizuje u saradnji sa „Robinson“ agencijom.

Prijave su validne samo uz uplatu celokupnog iznosa. U slučaju otkazivanja, potrebno je naći zamenu.

Ova akcija je u vidu aktivnog odmora, edukativno – rekreativog karaktera, sa ciljem upoznavanja geografskih, kulturnih i istorijskih obeležja Srbije i okolnih zemalja.

Prijave, informacije online ili telefonom.

Organizator i vodič:

Branislav Makljenović                       Sportski planinarski vodič – licenca MB 355

Tel 064/350 56 52                             email: klub.dzepoviprirode@gmail.com

www.klubdzepoviprirode.com

Priroda je internet, klub Džepovi Prirode je tvoj Wi-Fi J  Konektuj se…

Komentar