Pokaži mi pesmom, 2.09-Gradac i Brankovina

„Kad mjesec iza leđa suncu ode,
Ja živim svoje snove u Džepovima Prirode“…

Reka Gradac i
Brankovina

Nedelja,2.09

Polazak u 7h sa parkinga u Sarajevskoj ulici(ugao sa Drinskom).Okupljanje u 6,45h. http://www.google.com/maps/search/44.8000746,20.4508596.

Vozićemo se delom Ibarske magistrale, do Ćelija, potom preko Lajkovca i Valjeva do sela Brankovina. Udaljeno je od Valjeva oko 11km. Stižemo oko 9h.
Brankovina je idilično mesto gde je živela naša čuvena pesnikinja, Desanka Maksimović. Tu je i sahranjena. Mesto je puno spomena i na neke izdanke porodice Nenadović. Vrlo lep kompleks, koji itekako vredi obići, podsetiti se, naučiti, spomenuti…
Ako bude raspoloženih, pročitaćemo i par pesama slavnoj ženi u čast. Pauza za kafu u obližnjoj kafani.
Posle obilaska Brankovine, šetnja do Brankovačkog visa i nazad,od 3-4km. Na lepom mestu kod spomenika na prvi srpski ustanak, 1804 g i protu Mateju Nenadovića i njegove saborce, piknik doručak. Potom se vraćamo do Valjeva i nastavljamo u drugom pravcu, takođe 11km do manastira Lelić. Odatle krećemo na pešačenje i spuštamo se do reke Gradac. Najčistija reka u Evropi. Napravićemo turu od desetak kilometara, sa odlaskom i do samog izvorišta. Deo vremena ćemo sasvim sigurno iskoristiti za kuliranje na obali reke i piknik ručak. Visinska razlika je neznatna, tako da oni koji se budu pitali, da li to mogu—mogu.

Oko 17 se vraćamo natrag, do Lelića(kratak obilazak po želji) gde nas čeka prevoz.
Oko 18h krećemo za Beograd, gde stižemo do 20,30h.

Ponesite : člansku knjižicu, ličnu kartu i zdravstvenu karticu.
Oprema koju je poželjno imati: planinarske cipele ili kvalitetnije patike, jakna, presvlaka,rezervne čarape, kabanica, štapovi, kamašne, mali ranac, voda, zaštita od sunca, kupaći kostim i peškir za hrabre(voda u reci Gradac je vrlo hladna).
Hrana: iz ranca-plan je da ponese svako hranu za ceo dan i da zajedno doručkujemo i ručamo u piknik atmosferi( poneti ćebence ili neku prostirku u rancu).

Iznos kotizacije: 1400 din-prevoz minibus.
Za članove kluba (sa plaćenom članarinom za 2018g)-1300 din.

Prijave sa uplatom najkasnije do 29.08 (sredom, od 16-18h u kafeu knjižare Delfi-SKC) ili na tekući račun.

Organizator i vodič:
Branislav Makljenović licenca MB 355
Tel: 064/350 56 52 email: klub.dzepoviprirode@gmail.com
FB stranica: Klub Dzepovi Prirode
www.klubdzepoviprirode.com

Priroda je vaš internet, mi smo vaš Wi-Fi  Konektujte se…

Komentar