Kanjon reke Trešnjice, Orlovi sa Bobije, 30.06.2018.

Orlovi sa Bobije
Kanjon reke Trešnjice

30.06.

Veliko parče nebesa je pritislo planinu koja se ne da sabiti nisko, jer je svoja grandiozna leđa podmetnula taman tamo gde treba i ne pomišljajući da se mrdne ni za trun. Samo je sa orlovima i oblacima na ti i blisko im se obraća . Prkosi drčnim ljudima, prljavima namerama, alavim spodobama punih kojekakvog prokletstva, koji bi da unovče i vazdušne puteve ispod krila beloglavih orlova. Otima se asfaltu, odbacuje beton. Uvek svira iskonsku verziju srpskog bluza kroz krošnje četinara, vojničkog držanja. I kad se pokaže u punoj veličini, skidajući maglu sa vrhova, kao da je svilena spavaćica, vide joj se rečice i potoci, plavi i isprepleteni kao spletovi vena na uvežbanom ljudskom telu. Sela ćute svojim zaseocima već vekovima, ne pričajući nikome ništa, jer nikoga za njih i nije briga. Samo ih Bobija milo zagleda, puštajući da se oblaci ponekad isplaču po nežnim listovima hajdučke trave. Kroz kanjone Tribuće i Trešnjice još uvek odjekuje lelek patnje iz grla nestalih generacija. Danas još samo zazvoni kliktaj retkih ptica i pesma ponosnih, planinom odhranjenih ljudi.

Subota, 30.06.
Polazak u 5,45h sa parkinga ispred opštine Novi Beograd.
Polazak u 6h sa parkinga iz Sarajevske ulice(ugao sa Drinskom). Vožnja preko Valjeva i Ljubovije do sela Gornja Trešnjica(oko 11h). Tu ostavljamo vozilo i posle kratke pripreme polazimo na pešačenje kroz kanjon.
Kanjon je strogi rezervat prirode, pod zaštitom države, pa je u tom smislu i očuvan, divljih prizora u malom svetu krojenom po božijoj meri. Pored kanjona Trešnjice, penjemo se i kratkim delom kanjona Tribuće, da bi na kraju izašli u selo Gornje Košlje .
U školskom dvorištu, u lepoj hladovini, pravimo dužu pauzu za ručak i kaficu.
Nakon pauze, nastavljamo pešačenje makadamskim drumom, u pravcu sela Pašina ravan, gde će nas čekati prevoz(oko 18h). Zatim sledi povratak za Beograd, preko Debelog brda i Valjeva, gde stižemo oko 22h.
Staza je dužine oko 18km. Ukupan uspon oko 800m. Pojedini kratki delovi kroz kanjon bivaju strmi, pa iziskuju osrednju kondiciju. Staza većim delom vodi kroz šumu, tako da je i tokom toplijih dana dobro ušuškana hladovinom. Tek poslednji deo staze prema Pašinoj ravni je otvoren, slobodnih vidika.
Kompletna staza je spoj spektakularnih predstava prirode, sa bezbroj činova i bez spuštanja zavese.

Preporučena oprema: planinarske cipele, slojevita odeća prilagođena vremenskim uslovima, presvlaka, kupaći kostim i peškir(za one koji se budu hteli brčnuti u jednom od bazenčića), mali ranac, voda, zaštita od sunca, štapovi, kamašne, osnovna prva pomoć.
Potrebna dokumenta: članska knjižica, overena za 2018g(obavezno poneti), lična karta i zdravstvena kartica.
Hrana: poneti nešto za doručak u rancu, a ručak u selu Gornje Košlje(po najavi) ili u Pašinoj ravni.
Iznos kotizacije: 1400 din(autobus),1600 din(minibus).

Akciju zajedno organizuju PD Železničar, Beograd i Klub Džepovi Prirode, Beograd.

Napomena: u toku pešačke ture nije poželjno konzumirati alkohol.

Prijave: sa uplatom za akciju, sve informacije i učlanjenja u klub „Džepovi Prirode“,
-sredom od 16-18h, u kafeu knjižare „Delfi“-SKC(Resavska ulica).
Organizatori akcije i vodiči:
Branislav Makljenović MB 355
Tel: 064/350 56 52 email: klub.dzepoviprirode@gmail.com
Aleksandar Cvetković MB 607
Tel: 064/238 56 35 email:alpesve@gmail.com
Petar Cvetković MB 608
Tel: 064/312 66 30

Planina me zove. Moram da idem…

https://www.facebook.com/events/1967500176897522/

Komentar