Dragulji Stare planine

Dragulji  Stare planine-Uskrs

Toliko divljeg u pitomom obliku ima samo na Staroj planini. Spaja u neizbežan zagrljaj Srbiju i Bugarsku, stidljivo otkrivajući lepote koje se prelivaju kroz sva ljudska čula. Jednim dolaskom činite sebi neizbežan poremećaj svega već viđenog. Od tada tražite još i opet i opet, u razumnim i nerazumnim količinama, jer svi ti potoci I staze vam se slivaju svom žestinom u krvotok i  ne shvatajući odmah, vi ste zaraženi, bolesni od želje da vidite, dodirnete, gazite, čujete, udahnete. I kada prođe neko vreme i osetite želju da hitno budete u nedrima takve lepotice, samo duboko udahnete i eto vas na Babinom Zubu, Midžoru, Koprenu, Arbinju…

Petak,26.04.

Polazak u 6h  iz Sarajevske ulice(parking na uglu sa Drinskom).

http://www.google.com/maps/search/44.8000746,20.4508596.

Vožnja autoputem do Pirota, potom lokalnim putem preko Temske, do sela Topli Do. Tu ćemo se pripremiti za pešačku turu.

Staza kreće iz Toplog Dola do Donjeg Piljskog(1450m) vodopada, Povratak istom stazom. Dužina staze je oko 9km. Ukupan uspon oko 500m. Za one koji budu  želeli kraću stazu ili da se šetkaju  pored reke, u okolini sela, biće im omogućeno.

Po povratku sa staze, okupljamo se, pakujemo i krećemo natrag preko Temske, gde obilazimo još jedan vodopad u blizini puta. Nastavljamo vožnju preko  Pirota uz obronke Stare planine do mesta Vrelo.

U istoimenom motelu ćemo biti i smešteni. Smeštaj je vrlo lep, u sobama dvo-tro i četverokrevetnim, sa kupatilom i TV. Motel je u samoj blizini izvora Vrelo, jednog starog kamenog mosta i lepog manastira.

Po smeštaju u adekvatne sobe, silazimo u restoran na večeru. Posle večere malo druženja, pa kvalitetan odmor i lep san(oko 800m NV).

Subota, 27.04.

Buđenje i doručak do 7h. Polazak prevozom do sela Dojkinci. Na kraju sela je planinarski dom, odakle krećemo na pešačku turu.

 Dojkinci-vodopad Tupavica-Dojkinci. Ukupno pešačenje oko 10km, sa neznatnom visinskom razlikom. Ide se makadamskim putem do skretanja za vodopad(sa puta staza  vodi do vodopada ).

Nakon povratka sa ture, malo ćemo prošetati kroz selo Dojkince i uživati pored Dojkinačke reke ili uz kaficu u lokalnom kafeu.

Kasno popodne  polazimo prevozom natrag u smeštaj-Vrelo. Sledi zajednička večera, druženje i odmor.

Nedelja, Uskrs-28.04.

Buđenje i doručak oko 8h. Veselo nadmetanje u tucanju jajima(poželjno je poneti po par farbanih jaja, a domaćin će već obezbediti određenu količinu za  doručak).

U blizini motela(15 min pešaka) je manastir Svete Bogorodice. Napravićemo šetnju do manastira i natrag. Potom se kratko vozimo do sela Slavinje, odakle pešačimo do bajkovitog kanjona Rosomački lonci, koji je udaljen od sela oko 1,5km(3km u oba pravca-mogu svi). Nakon obilaska, iz Slavinja  sledi kratka vožnja do sela Rsovce, gde takođe pravimo laganu pešačku turu od 3km ukupno. U pitanju je pećinska crkva Svetih Petra i Pavla, iz 13 veka. U njoj se nalazi čuvena freska –“Ćelavi  Isus.”

Kroz selo Rsovce protiče reka Visočica, od koje je nastalo Zavojsko jezero. Proćićemo kraj reke u delu gde ima mirniji i širi tok i uživati u prizoru koji pruža ova planinska lepotica.

U popodnevnim satima se vraćamo u smeštaj. Sledi večera, druženje, odmor (Spakovati stvari, da budemo spremni na rano ustajanje i polazak).

Ponedeljak, 29.04.

Buđenje u 5,30h. Doručak u 6h. Polazak iz motela 6,30h. Obući odeću i opremu potrebnu za planinarenje. Vožnja preko Pirota, Temske I Kalne do Babinog zuba na Staroj planini. Usput kratko zadržavanje kod vodopada Bigar.

Po dolasku pred  planinarski dom-Babin zub, pravimo pauzu za pripreme za turu i pijemo kaficu.

Grupa A:

Uspon na Midžor(2169m), najviši vrh  Srbije. Staza je srednje težine, ukupne dužine oko 18km, sa usponom od oko 600m.

Grupa B: uspon na vrh Babin zub(1757m). Staza je srednje težine, ali kratka,  ukupno oko 4km, sa usponom od 200m.

Oko 16h se obje grupe spajaju kod planinarskog doma. Sledi presvlačenje, prepakivanje i polazak za Beograd. Vraćamo se preko Svrljiga ili Zaječara(zavisno od ostatka vremena). Pravićemo usputnu pauzu za ručak i toalet.

U Beograd stižemo do 22h.

Dokumenta: članska knjižica , (obaveznačlanarina-300din) lična karta i zdravstvena kartica.

Smeštaj:  motel Vrelo,  komforne dvo-tro-četvero krevetne sobe sa kupatilom i TV.

Hrana: u restoranu motela Vrelo-počinjemo sa večerom u petak, završavamo sa doručkom u ponedeljak (3 polupansiona). U petak poneti hranu za usput. Za ponedeljak ćemo svratiti  u prodavnicu, na putu za Babin zub.

Preporučena oprema: planinarske cipele illi patike sa jačim đonom(vibram), jakna, slojevita odeća prilagođena vremenskim prilikama, jakna, kapa, kabanica, presvlaka, štapovi i kamašne (ko ima), zaštita od sunca, lični pribor za higijenu, osnovna prva pomoć, lekovi (ko uzima terapiju).

Iznos kotizacije: 11800din-prevoz, organizacioni troškovi, 3 polupansiona u motelu.

Uplatom od 6000 din se rezerviše mesto. Ostatak od 5800 din uplatiti najkasnije do 15.04.

Napomene: u toku pešačkih tura nije poželjno konzumiranje alkohola.

Vodič zadržava pravo izmene staze usled nepredviđenih okolnosti.

Članarina u klubu Džepovi Prirode je obavezna i iznosi 300 din, vredi za tekuću godinu. Sve potrebne podatke  za uplatu članarine i upis u članstvo, prosleđujemo mailom.

Uplate, učlanjenja i informacije:

sredom u kafeu Delfi knjižare, SKC od 16-18h.

Organizator akcije i vodič:

Branislav Makljenović               MB 355

Tel: 064/350 56 52                    email: klub.dzepoviprirode@gmail.com

www.klubdzepoviprirode.com

Priroda je vaš internet, mi smo vaš Wi-Fi J  Konektujte se…

„Kad mjesec iza leđa suncu ode,

Ja živim svoje snove u Džepovima Prirode“…

When the moon goes down behind the back of the sun,

I live my dreams in the  pockets  of the nature”…

Komentar