Veliko plavetnilo Lefkade

Veliko plavetnilo Lefkade

7-19.06.

„Ponekad je vidim, ležeći u snu“…

Da, baš tako. Nekako se u meni poistovetila sa rečima: lepo, sjajno, fenomenalno, fantastično. Mislim da tu nema preterivanja, koliko god bio subjektivan osećaj. Kad dođem na to ostrvo, prvo što pomislim-raj!? U Lefkasu odmah tražim šalter za prodaju karata za ulazak u taj raj. Kupujem je u obliku  sladoleda, koji u ustima klizi ukusom dobrodošlice. To je sasvim dovoljno da vam se sva vrata otvore i prolazite kroz njih, često pogledajući ka zaplavljenom nebu, pomislivši: „Bože-hvala ti“!

Jer na takvom poklonu se treba stalno zahvaljivati i klimati glavom u znak odobravanja. Vi ste privilegovano biće koje je stupilo na tlo koje se zavoli u trenu. Ubrzo osetite kako vam ti trenuci gmižu krvotokom, kako narasta u vama nešto od čega postajete zaprepašćeno razdragani, veseli, lepi…

U koje  god mesto da privirite: Nidri, Lefkas, Agios Nikolaus, Vasiliki, Sivota, ne bivate ravnodušni posmatrač, već neko ko dušom kao sunđerom upija tu lekovitu atmosferu. Ko se drzne i odluči dokučiti i do planinskih sela, Egluvi, Efteli, Dragoni, Karia, to će mu biti jedan od momenata direktno ubrizgane lepote, kada se oči spoje sa uzdahom neviđenog zadovoljstva.

 Prizori, poput jednog jutarnjeg ispijanja kafe, u selu Egluvi, gde se  na malom trgu ispred crkve, u senci velikih platana, bašte triju kafanica,  hlade tri čoveka i tri mačke, ostaju urezani zauvek. Potpunu tišinu, je remetilo samo srkanje toplog napitka i šuškanje vetra kroz lišće moćnog drveća. Tu reči ne trebaju ni za dozvati konobara, jer se već stopio sa okolinom, puštajući osmeh da teče. Podignutom obrvom daje znak da je shvatio nemu narudžbu: dupla Grčka kafa.

A kada uđete u prilično topao dan i pomislite da je vreme da se spustite i do neke plaže, tada kreće vaša dobitna misija: Porto Kaciki, Egremni, Milos, Agiofili, Desimi, Mikros Gialos…

Čarobni svet vas uvlači u igru vladavine emocija. To se ne gleda, to se oseća. To se opipava nežnom kožom tabana, to se upija golim telima. Oči mogu samo jedan deo da savladaju, hrvući se sa beskrajnim plavetnilom spojenim tankom linijom koja se naslućuje između mora i neba. Bele stene i pesak daju takav okvir toj, ludačko plavoj, da ponekad zastanete i zablenete se kao u priviđenje.

Tako zagledane, bar jednom će vas iznenada zaskočiti sunčana vatrena lopta, propadajući tamo negde na zapadu, u jedva namreškano more, ostavljajući na horizontu krvav trag, da curi u diskretnu najavu sumraka.

Napokon, prepuni sunca i lepote življenja, dobauljaćete do neke tavernice, iz koje mirišu masline, a zrakom lebdi šeretski osmeh punačke gazdarice. Sve što vam treba, tada će stati u jedan tanjir: riba, salata i parče domaćeg hleba, na čijoj korici, kaligrafskim rukopisom piše:

 „Šta ću, kad  volim Lefkadu“.

Petak,7.06.

Polazak u 16h sa parkinga( obaveštenje o lokaciji dva dana pred polazak).

Vožnja autobusom sa usputnim pauzama i graničnim formalnostima.

Subota, 8.06.

U gradić Nidri stižemo do 12h. Smeštaj u vili Konstadin. Popodnevno kupanje. Uveče sastanak grupe za dogovor oko aktivnosti i ostalih bitnih informacija.

Nedelja, 9.06.

Hiking tura do vodopada Dimosari. Posle podne kupanje na lokalnoj plaži.

Od ponedeljka, 10.06 do ponedeljka 17.06. će biti organizovane još 2 hiking ture, sa penjanjem na dva vrha ( do manastira proroka Svetog Ilije 1037m i na najviši vrh Lefkade Stavrotas 1167m)i obilascima planinskih sela. Ove ture će se izvoditi u zavisnosti od veličine grupe i fakultativnog su karaktera. Najbolja kombinacija je iznajmljivanje rentakar vozila na par dana. Dogovor po dolasku na ostrvo.

Mogući su i fakultativni izleti brodom do susednih ostrva (Kefalonija, Skorpion…) poseta divnim plažama i još mnogo toga lepog.

U toku boravka, podelićemo veštine u joga vežbama-Pet Tibetanaca(Fontana mladosti). Mini predavanja(razgovori) na temu planinarske opreme, planinarenja kao stila života.

Biće to jedan lep aktivan odmor, sa mnoštvom sadržaja.

Radujemo se letnjem druženju sa vama…

Utorak,18.06.

Pakovanje i napuštanje apartmana do 10h. Čas polaska  za Beograd će biti objavljen dan pre(oko 14h).

U međuvremenu idemo na još jedan kupanjac.

Vožnja do Beograda sa usputnim pauzama i graničnim formalnostima.

Sreda, 19.06.

Dolazak u Beograd u prepodnevnim časovima.

Neophodna dokumenta:

Važeći pasoš, polisa osiguranja, članska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019g i vozačka dozvola( za one koji žele rentakar).

Hrana:

 u sopstvenoj režiji. Apartmani su opremljeni mini kuhinjama i potrebnim priborom i posuđem. Za putovanje poneti sendviče, grickalice i vodu.

Preporučena oprema:

planinarske cipele ili kvalitetne patike za hiking, odeća prilagođena vremenskim prilikama, štapovi, kamašne, pantolone ili trenerka sa dugim nogavicama, rezervne čarape, zaštita od sunca, mali ranac, kapa, naočare za sunce…

Prevoz :

Autobus turističke klase, sa klimom i TV.

Cena: 185e( dvokrevetni apartman), 165e (tro – četverokrevetni apartman).

U cenu su uračunati: prevoz i 10 noćenja u apartmanima.

Mogućnost plaćanja je u tri dela: I deo- 50e, II deo-50e, III deo 85e ili 65e(zavisno od app). Poslednji deo je neophodno uplatiti najkasnije do 22.05. Zainteresovani za grupno osiguranje će biti naknadno obavešteni o iznosu koji je potrebno uplatiti( u dinarima). Za to je potrebna i fotokopija pasoša, uz uplatu.

Ovaj program će biti realizovan preko turističke agencije, prema važećem cenovniku i uslovima putovanja.

Svi izleti su fakultativni. Ako se uzima rentakar vozilo, troškove deli formirana grupa. Izlet do vodopada je besplatan.

Po formiranju grupe, održaćemo  info sastanak, po dogovoru, za detaljno informisanje(za prijavljene iz Beograda). Planinari iz drugih gradova, mogu da se informišu putem telefona ili na email adresu.

Napomena: za sve učesnike je obavezna godišnja članarina(za tekuću godinu), koja iznosi 300 din i uplaćuje se na ž-r kluba, po popunjavanju osnovnih podataka. Potrebne podatke šaljemo na vašu mail adresu.

Prijave za ovu akciju, sa uplatama se mogu vršiti:

sredom u kafeu knjižare Delfi(SKC), od 16-18h. (ili po dogovoru).

Organizator i vodič:

Branislav Makljenović       MB 355

Tel: 064/350 56 52

Email: klub.dzepoviprirode@gmail.com

Komentar